Voetbalsterren op de Afrika Cup strijden mee tegen honger!

Trefwoorden:

Enkele uren voor de start van de Afrika Cup 2012 (Coupe d’Afrique des Nations de football) hebben enkele bekende voetbalspelers in samenwerking met Oxfam hun solidariteit betuigd aan de miljoenen hongerigen in de regio.

Seydou Keita uit Mali, Charles Kaboré uit Burkina Faso, Demba Bâ uit Sénégal, Lawali Idrissa uit Niger en hun teamgenoten deden een oproep aan de internationale gemeenschap, ervan overtuigd dat we “samen de wedstrijd tegen de honger kunnen winnen!”

Nakende voedselcrisis in de Sahel
De teams van Burkina Faso, Mali, Niger en Senegal, vastbesloten om de beker te winnen voor hun supporters en hun land, roepen de overheden en de internationale gemeenschap op om dezelfde vastbeslotenheid te tonen bij de bescherming van diezelfde supporters tegen de dreigende voedselcrisis. In de Sahel staan miljoenen mensen, waarvan een miljoen kinderen, aan de vooravond van een ernstige crisis, als er geen actie wordt ondernomen.

De voetballers van de vier teams die uit de Sahel afkomstig zijn, hebben samen met Oxfam en tal van partnerorganisaties video’s en foto’s geproduceerd, die tijdens het tornooi verspreid zullen worden. Daarin roepen ze op tot een snelle respons die heel wat mensenlevens kan redden.

De nakende crisis is te wijten aan geringe neerslag in 2011 en dat leidde ertoe dat de oogst met 25 procent daalde in vergelijking met de voorbije jaren. Daardoor stijgen de voedselprijzen op hun beurt, in sommige regio’s zijn ze bijna verdubbeld. In Mauritanië, Tsjaad en Niger beginnen mensen te verhuizen en gaan boeren op zoek naar nieuwe weiden voor hun vee.

Ergste kan vermeden worden
De Malinese voetbalster Seydou Keita, die voor FC Barcelona speelt, stelt: “Door op voorhand te handelen, zullen vrouwen die vaak de eerste slachtoffers van voedselcrisissen zijn, gered worden. Miljoenen kinderen zullen ook meer kans hebben, gespaard te worden van de ondervoeding door ze te helpen opgroeien in goede gezondheid met een goede opleiding.”

De laatste crisis in de regio dateert van 2010. Toen werden tien miljoen mensen getroffen. De oproep van de spelers komt er na verklaringen van politieke verantwoordelijken in Tsjaad, Niger, Burkina Fase, Mauritanië en Mali, waar de overheden zich geëngageerd hebben nationale rampenplannen op te stellen en uit te voeren en daarvoor om internationale hulp te vragen.

De bevolking kan nog gered worden, zegt Eric Hazard, woordvoerder van Oxfam: “Zelfs al is de situatie in de Sahel ernstig, het ergste kan nog vermeden worden. In vergelijking met het verleden, zijn we dit keer maanden op voorhand geïnformeerd over de mogelijkheid van een crisis. Daardoor kunnen we nu al handelen om levens te redden en de bestaansmiddelen van de bevolking te redden. We feliciteren de Afrikaanse voetbalspelers voor hun engagement. Ze hebben hun solidariteit met hun land bevestigd en roepen op tot dringende actie om de wedstrijd tegen de honger te winnen.”

Meer informatie:

- Contacteer Eric Somerhausen, programmabeheerder West-Afrika 02 501 6759 – eso(at)oxfamsol.be
- De video's van de spelers op Youtube
- Bekijk de foto’s op flickr
- Bezoek de website gewijd aan de campagne in de Sahel-Regio
- Lees het eerder verschenen artikel Voedselcrisis bedreigt miljoenen mensen in West-Afrika