Landroof: Oegandese boeren laten hun stem horen

Trefwoorden:

Goed nieuws! De New Forests Company (NFC) steunt onderzoek naar landroof in Oeganda.

oeganda-landgrab2

De deelname van NFC is van cruciaal belang op weg naar gerechtigheid voor duizenden Oegandese boeren.

Dankzij publieke druk

De Engelse houtproducent New Forests Company (NFC) heeft eind december toegezegd mee te werken aan een onderzoek naar de gevolgen van investeringen in land in Uganda. Het besluit van NFC komt na druk van Oxfam en lokale Oegandese dorpsgemeenschappen, gesteund door duizenden deelnemers aan de wereldwijde GROW-campagne.

Compliance Advisor/Ombudsman

Oxfam heeft samen met lokale gemeenschappen de ‘Compliance Advisor/Ombudsman’ (CAO) van de situatie op de hoogte gesteld. De CAO is een onafhankelijk bureau dat klachten behandelt over investeringen door de International Finance Corporation (IFC) – de tak van de Wereldbank voor private investeringen – en het Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA).

Onafhankelijk onderzoek

De Compliance Advisor/Ombudsman stelt nu een onafhankelijke, onpartijdige commissie in die de vermeende misstanden tot in detail onderzoekt. Daarna kunnen voorstellen tot oplossing van het probleem worden uitgewerkt. Volgens Oxfam is de steun van NFC aan dit proces een belangrijke eerste stap naar een rechtvaardige afhandeling van de kwestie voor duizenden Ugandese boeren.